Η ψευδοεπιστήμη αναφέρεται σε μια συλλογή ιδεών, παραδόσεων ή πρακτικών που ισχυρίζονται ότι είναι επιστημονικές αλλά δεν διαθέτουν τα στοιχεία ή τη μεθοδολογία για να θεωρηθούν έτσι.

Εδώ είναι μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ψευδοεπιστήμης:

Παρουσιάζει εσφαλμένα την επιστημονική μέθοδο: Η ψευδοεπιστήμη μπορεί να χρησιμοποιεί ορολογία ή να μιμείται επιστημονικά πειράματα, αλλά δεν βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις, πειραματισμούς και αξιολόγηση από ομοτίμους.

Βασίζεται σε ανέκδοτα ή προσωπικές εμπειρίες: Η ψευδοεπιστήμη χρησιμοποιεί συχνά μαρτυρίες ή προσωπικές ιστορίες ως αποδεικτικά στοιχεία, αντί για αντικειμενικά δεδομένα.

Η αληθινή επιστήμη καλωσορίζει τις προσπάθειες να διαψευστούν οι θεωρίες της. Η ψευδοεπιστήμη, από την άλλη πλευρά, συχνά αντιστέκεται στην παραποίηση και μπορεί να καταφύγει σε δικαιολογίες ή θεωρίες συνωμοσίας για να εξηγήσει αντιφατικά στοιχεία.

Η ψευδοεπιστήμη μπορεί να είναι επιβλαβής επειδή μπορεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους και να τους αναγκάσει να λάβουν κακές αποφάσεις σχετικά με την υγεία, τα οικονομικά τους ή άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής τους